Soiul de grau de toamna „OTILIA”

Anul inregistrarii: 2013

Soiul de grâu comun de toamnã OTILIA a fost obţinut la INCDA Fundulea prin hibridare sexuatã, urmatã de selecţie individualã repetatã în generaţiile F2, F3 şi F5, din combinaţia hibridã F96052G16-2/FAUR.

Caracteristici morfologice

Soiul Otilia are tufa plantei semi-erectă în faza de înfrãţire. Frunza steag are portul semiaplecat dupã înflorit iar frunzele sunt medii ca lungime şi lăţime şi sunt acoperite cu un strat ceros nu prea intens.

Talia  medie a plantei este cuprinsã între 75-92 cm, fiind de aceeaşi înălţime cu soiurile martor Dropia şi Glosa. Spicul este de culoare albă, semidens, aristat, de formã piramidalã, de lungime medie-lungă şi cu poziţia seminutantã la maturitate.

Boabele sunt de mărime medie, de formã alungitã, culore roşie şi au în condiţii normale de culturã, o masã a 1000 de boabe de 42-45 g şi o masa hectolitricã de 77-80 kg/hl.

Caracteristici fiziologice

Soi precoce, avand perioada de vegetatie asemănatoare cu a  soiurilor martori Dropia şi Glosa, cu rezistenţă bună la cădere, iernare, secetă şi arşiţă;

Este ste rezistent la rugina galbenă şi septorioză şi mijlociu de rezistent la actuale rase de rugina brună şi de făinare. Are un nivel mijlociu de rezistenţă la fuzarioza şi rezistenţă bună la încolţirea boabelor în spic.

Capacitatea de producţie

Soiul Otilia a depãşit soiurile martor Dropia în medie cu 9-14% şi soiul Glosa cu 5-6%. Sporurile de producţie fiind mai mare în condiţii favorabile de atac al bolilor foliare.

Calitatea

Are calitate foarte bună de panificaţie, fiind din acest punct de vedere superior soiului Dropia, soi martor de calitate în testările oficiale ale ISTIS dar şi soiului Glosa.

Caracteristicile alveogramei (recolta 2012):

GLOSA                                                                 OTILIA

P=67mmH2O  L=108mm W=196  P/L=0.62                     P= 83mmH2O  L=99mm  W=285  P/L=0,84

 

 

 

 

Zona de cultura

Soiul Otilia, este recomandat a se extinde în cultură în zona de vest a ţării, câmpia din sudul ţării, Dobrogea şi Moldova

Unitatea elaboratoare: INCDA Fundulea
Loc. Fundulea, Judeţul Calaraşi
Reprezentant vanzari
Dr.ing.Gheorghe ITTU
Tel:0724070433
E-mail: gittu@ricic.ro

www.incda-fundulea.ro

 


Distribuie pe retelele de socializare preferate !
Facebook Comments