Soiul de grau comun de toamna – Litera

Anul înregistrării: 2010

Soiul de grâu comun de toamnã LITERA a fost obţinut la INCDA-Fundulea din combinaţia hibridă complexă ERYT26221/96869G1-//GLOSA prin selecţie individualã în urma homozigotării rapide prin sistemul Zea.

Caracteristici morfologice

Soiul Litera are tufa plantei semiculcatã spre culcată, în faza de înfrãţire. Frunza steag are poziţia semiaplicată, dupã faza de înflorit. Frunzele sunt medii ca lungime şi lăţime şi sunt acoperite cu un strat ceros nu prea intens în a doua parte a perioadei de umplere a boabelor.

Talia  medie a plantei este cuprinsã între 95 şi 105 cm, fiind de aceeaşi înălţime ca a soiurilor martor Dropia şi Flamura 85. Spicul este de culoare albă, semidens, aristat, de formã piramidalã şi cu poziţia seminutantã la maturitate.

Boabele sunt de mărime medie, de formã alungitã, culoarea roşie şi au, în condiţii normale de culturã, o masă a 1000 de boabe de 42-45 g şi o masă hectolitricã de 77-81 kg/hl.

Caracteristici fiziologice

Soi precoce, avand perioada de vegetaţie asemănătoare cu a soiurilor martori Dropia şi Flamura 85, cu rezistenţă bună la cădere, iernare, secetă şi arşiţă.

Este rezistent la rugina brună şi mijlociu rezistent la actualele rase de rugina galbenă şi de făinare. Are un nivel mijlociu de rezistenţă la fuzarioză şi un nivel mediu de rezistenţã la încolţirea în spic.

Capacitatea de productie

Testat, alãturi de soiurile martor, Dropia şi Flamura 85, în reţeaua de staţiuni a INCDA Fundulea, într-o diversitate mare de conditii pedoclimatice, soiul Litera a realizat sporuri medii de producţie faţă de soiurile martor, de 6-11%, sporurile de producţie fiind mai mari în condiţii favorabile atacului de boli foliare.

Calitatea

Testat, atât pe microprobe de laborator, cât şi în fazã pilot, soiul Litera s-a dovedit a avea caracteristici foarte bune de panificaţie. Indicii de calitate ai acestui soi sunt destul de apropiaţi de cei ai soiurilor Dropia şi Glosa, soiuri cunoscute a avea caracteristici bune de morărit şi panificaţie.

Caracteristicile alveogramei

Litera                                                   Glosa

P=56mmH2O, L=152mm, W=194, P/L=0.46             P=67mmH2O, L=108mm, W=196, P/L=0.62

Zona de cultură

Soiul Litera este recomandat pentru a se extinde în culturã în zonele de vest şi sud ale ţării, în Dobrogea şi în Moldova.

Unitatea elaboratoare: INCDA Fundulea  
Loc. Fundulea, Judeţul Calaraşi
Reprezentant vanzari
Dr.ing.Gheorghe ITTU
Tel:0724070433
E-mail: gittu@ricic.ro

www.incda-fundulea.ro

 


Distribuie pe retelele de socializare preferate !
Facebook Comments