Soiul de grau comun de toamna Izvor

Anul înregistrării: 2009

Soiul de grâu comun de toamnã IZVOR a fost creat la INCDA Fundulea, prin hibridare sexuatã, urmatã de selecţie individualã repetatã din combinaţia hibridã Karl/201R2-111//508U1-1.

Caracteristici morfologice

Soiul Izvor are tufa plantei semiculcatã spre culcată, în faza de înfrãţire, cu frunze de culoare verde deschis. Frunza steag are portul semiaplecat dupã înflorit, frunzele sunt mai înguste, cu strat ceros destul de puternic.

Paiul este elastic şi de grosime medie şi cu talia cuprinsã între 90 şi 105 cm, mai înaltã cu 3-7 cm decât soiurile  martor Dropia şi Flamura 85.

Spicul este de culoare albă, semilax, aristat, de formã piramidalã şi cu poziţia seminutantã la maturitate.

Boabele de mărime medie, de formã alungitã, au culoarea roşie şi, în condiţii normale de culturã, au  masa a 1000 de boabe de 40-45 g (mai micã cu 3-4 g decât a soiurileor Dropia şi Flamura 85 Fundulea 4) şi  masa hectolitricã de 77-80 kg/hl (mai mare 1-1,4 kg/hl decât la soiurile martor).

 

Caracteristici fiziologice

Soiul Izvor este precoce (înspică cu o zi înaintea soiului Dropia) şi are o rezistenţă bună la cădere şi iernare. Este foarte rezistent la secetă, testele fiziologice evidenţiind faptul că soiul Izvor rezistă mai bine la stresul provocat de deficitul hidric, datorită, în special, unei capacităţi mai ridicate de reglare osmotică. Este asemănător soiului Dropia ca reacţie la rugina galbenă şi făinare, dar este mai rezistent decât acesta la rugina brună şi septorioză. Soiul Izvor are un nivel bun de rezistenţã la încolţirea în spic.

 

Capacitatea de producţie

În experimentările multianuale, în staţiunile din reţeaua ASAS din toată ţara, soiul Izvor a depãşit soiurile Dropia şi Flamura 85 F, în medie cu 6-9%, sporul de producţie fiind mai mare (de până la 19-29%) în condiţii de secetă.

Calitatea

Soiul Izvor are caracteristici bune de morărit şi panificaţie, fiind superior soiului Fundulea 4, pentru toţi indicii. Calitatea de panificaţie a soiului Izvor poate fi consideratã uşor inferioară soiului Dropia, cãruia îi este însă superior, în medie, în privinţa volumului pâinii şi a indicelui de cădere.

Zona de cultură

Soiul Izvor este recomandat să se extindă în producţie mai ales în zonele cu frecvenţă mai mare a secetei din zonele de sudul şi de est ale ţării.

 

 

 

 

 

Unitatea elaboratoare: INCDA Fundulea          
Loc. Fundulea, Judeţul Calaraşi
Reprezentant vanzari
Dr.ing.Gheorghe ITTU
Tel:0724070433
E-mail: gittu@ricic.ro

www.incda-fundulea.ro


Distribuie pe retelele de socializare preferate !
Facebook Comments